Blendery to niezastąpiona pomoc w kuchennych eksperymentach. Dzielimy je na blendery ręczne i blendery kielichowe (inaczej też blendery stojące, stołowe). W obu przypadkach poradzą sobie świetnie z rozdrabnianiem dowolnej żywności, zmiksują warzywa na zupę lub owoce do koktajlu. Są łatwe w obsłudze i zajmują niewiele miejsca. Wybierając blender warto zwrócić uwagę na jego moc, tryby pracy, czy ma wygodny uchwyt, tryb pulsacyjny lub antypoślizgową podstawę. Szczególnie godne polecenia są blendery Kenwood.
Gdy planujemy zmienić dietę na zdrowszą, powiększy się nam rodzina lub chcemy rozwinąć swoja kulinarną wyobraźnię z pomocą przyjdą nam blendery. Zajmują one niewiele miejsca w kuchni, a ich funkcjonalność pozwala na przygotowania różnorodnych potraw – od tych prostszych jak zupa krem, bo bardziej skomplikowane dania. W mgnieniu oka rozdrobnimy orzechy, zioła lub nawet kostki lodu. Latem dzięki blenderom zasmakujemy w różnorodnych miksach owocowych – blendery do koktajli nadają się idealnie. Dzięki mocnej konstrukcji i ostrzom ze stali nierdzewnej są też bardzo wytrzymałe. Jeśli gotujemy dużo i często, rozważmy zakup blendera stołowego. Jeśli przygotowujemy jedzenie rzadziej i dodatkowo zależy nam na czasie (także tym poświęconym na mycie), pomyślmy o zakupie blendera ręcznego. Oba typy blenderów bardzo często skonstruowane są tak, by można było ich używać przy wysokich temperaturach (szklany kielich lub nóżka ze stali). Markowe blendery Kenwood, Severin, Lakeland, Tefal, Russell Hobbs czy też Braun znajdziesz w dobrych cenach w outlecie AGD.